ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

 

 • Η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ή διπλής ενέργειας κατά περίπτωση είναι μια κίνηση που θα αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία σας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνετε απόσβεση των χρημάτων που θα δαπανήσετε. Σημαντική προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή των ηλιακών συλλεκτών (επιλεκτικός συλλέκτης), και στο καζάνι να είναι ανοξείδωτο ή glass.
 • Η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπής και ενεργειακά κρύσταλλα είναι μια επένδυση που θα μειώσει της θερμικές απώλειες και κατ΄ επέκταση  μείωση των δαπανών θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχετε αντικαταστήσει τα κουφώματα σας πριν τρία ή πέντε χρόνια μπορείτε να αντικαταστήσετε μόνο τα κρύσταλλα με νέα ενεργειακά ώστε να αποφύγετε τις μεγάλες δαπάνες.
 • Η εφαρμογή θερμοπρόσοψης και θερμομόνωσης ταράτσας είναι μια τεχνική θα μειώσει της θερμικές απώλειες, θα  μειώσει τις δαπάνες θέρμανσης και θα αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία σας. Σημαντικό στοιχείο είναι να προσέξετε τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ του θερμομονωτικού υλικού.
 • Αντικατάσταση λαμπτήρων με νέους οικονομικούς λαμπτήρες και αίτηση στη ΔΕΗ για νυχτερινό μετρητή με συνδυασμό χρήσης συσκευών με υψηλές απαιτήσεις ενέργειας κατά τις ώρες του χαμηλού τιμολογίου θα βοηθήσει σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων.
 • Τα παλιά διαμερίσματα ή κατοικίες είχαν την διαμόρφωση του χώρου με ξεχωριστή κουζίνα και σαλόνι. Μια έξυπνη κίνηση που αμέσως θα δώσει περισσότερη άνεση στο χώρο είναι η καθαίρεση χωρίσματος τοιχοποιίας και ενοποίηση των χώρων κουζίνας και σαλονιού. Πολλές φορές είναι επιθυμητή και η κατασκευή νησίδας  με ερμάρια βάσεως, συνδυασμός που μας προσφέρει πάγκο τραπέζι και αποθηκευτικό χώρο.
 • Τα υπνοδωμάτια είναι συνήθως μικρά κατά την μια διάσταση οπότε πολλές φορές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο κομοδίνα και ένα μπουντουάρ. Μία έξυπνη κίνηση είναι η μετατροπή των ντουλαπών με συρόμενες επάλληλες πόρτες. Αυτού του είδους οι πόρτες μας επιτρέπουν και συνδυασμό χρωμάτων και σχεδίων.
 • Η τεχνολογία των συσκευών προχωρά ακατάπαυστα, για αυτό το σκοπό είναι επιθυμητή η παροχή πρίζας Ethernet σε κάθε θέση TV (όλες οι νέες τηλεοράσεις απαιτούν ενημέρωση από το internet καθώς και σε σημεία εργασίας ή μελέτης.
 • Μονώστε τους εξωτερικούς σωλήνες που μεταφέρουν το ζεστό νερό στο σπίτι.
 • Αξιοποιήστε την φυσική ηλιοπροστασία που παρέχουν τα δέντρα. Τα φυλλοβόλα δέντρα ή άλλα αναρριχόμενα φυτά προσφέρουν σκιασμό και βελτιώνουν το μικροκλίμα του κτιρίου.
 • Τοποθετήστε θερμοστατικούς διακόπτες στα θερμαντικά σώματα για να επιτύχετε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10%. Οι διακόπτες αυτοί σας βοηθούν να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία χώρων με διαφορετική λειτουργία π.χ. το παιδικό υπνοδωμάτιο, όταν οι γονείς απουσιάζουν από το σπίτι. Με τους διακόπτες αυτούς ρυθμίζεται η ποσότητα ζεστού νερού και άρα η εσωτερική θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη ατομικής ή αυτόνομης θέρμανσης.
 • Συντηρήστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού. Η συντήρηση εξασφαλίζει την καλή απόδοση του λέβητα και εξοικονομεί ενέργεια.
 • Τοποθετήστε ανεμιστήρες οροφής, που προσφέρουν αποτελεσματικό δροσισμό σε θερμοκρασίες έως τους 30-33 C° και εξοικονομούν μεγάλα ποσά ενέργειας.
 • Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που έχουν 6-15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και 80% λιγότερη κατανάλωση από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως.
 • Τοποθετήστε αισθητήρες φωτισμού που ανάβουν και σβήνουν τα φώτα, σύμφωνα με τη διαθέσιμη ποσότητα (φυσικού) φωτός.
 • Χρησιμοποιήστε υπέρυθρους αισθητήρες απουσίας. Με αυτή την προσέγγιση, θα ανάβετε τα φώτα χειρωνακτικά, ενώ το σβήσιμο τους θα γίνεται αυτόματα όταν δεν θα ανιχνεύεται παρουσία των ενοίκων για ορισμένο χρονικό διάστημα.
 • Τοποθετήστε έξυπνο μετρητή στο σπίτι σας, ώστε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή που και πως καταναλώνεται ο ηλεκτρισμός. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών φέρνει μεγάλα οφέλη λόγω βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς των πολιτών.

Leave a reply